Aandachtspunten van contracten
Bij contracten is er een aantal aandachtspunten als het om technologie gaat. Eén belangrijk aandachtspunt wanneer er een overeenkomst wordt opgesteld, is dat je goed nadenkt over wat het doel van de technologie is, wat de technologie moet doen. Een ander aandachtspunt bij contracten is bijvoorbeeld de up- en downtijd van systemen.
(Intro met abstracte beelden met daaronder een korte begintune.)
(In beeld verschijnt de tekst:
microlearnings
Juridische kwesties)
(De heer Arno Lodder staat voor de camera in een verder lege kantoorruimte en begint een monoloog.)
(In beeld verschijnt de tekst:
Arno Lodder
hoogleraar Internetrecht, Vrije Universiteit Amsterdam)
ARNO LODDER: In het leven maak je vaak afspraken. In het recht wordt dat als contract aangeduid. En
formeel heet het, juridisch gezien, overeenkomst. Maar contracten hebben een aantal aandachtspunten als het om technologie gaat. Eén belangrijk aandachtspunt wanneer er een overeenkomst wordt opgesteld, is dat je goed nadenkt over wat het doel van de technologie is, wat de technologie moet doen. Dat kan gaan om bijvoorbeeld meerwerk wat eventueel verricht moet worden.
Dus omschrijf goed wat er in de kern gedaan moet worden, zodat je niet later geconfronteerd kan worden met allerlei extra werk. Dat kan gaan om een nulmeting, dat je op een bepaald moment in de tijd vaststelt hoe de prestatie is - en dat op een later moment ernaast kan leggen of het dan verbeterd is of niet. Dat zijn allerlei belangrijke aandachtspunten. Bij aanbesteding van software is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat je precies geleverd wilt krijgen door de partij die uiteindelijk de aanbesteding gegund wordt. Wat verder nog bij aanbesteding en software een rol kan spelen, is dat niet alles zomaar mag, omdat de aanbesteding kan beperken wat mogelijk is. Ik heb daar zelf een keer
een ervaring mee gehad op m'n werk, toen ik een tweedehands laptop van een collega kocht voor, ik geloof, 500 euro - en ik dat vergoed wilde krijgen. Toen zeiden de mensen: Nee, dat kan niet, want de hardware is aanbesteed. Dat klopt op zich niet, want tweedehands goederen vallen er niet onder, maar voor dit voorbeeld is van belang dat je beseft dat er regels kunnen zijn die je beperken in wat je mag doen met betrekking tot de aanschaf van technologie, regels op het gebied van het aanbestedingsrecht. Een ander aandachtspunt bij contracten is up- en downtijd van systemen. Leg goed uit aan de jurist wat precies de betekenis is van een up- en downtijd, want 99 procent kan voor het ene systeem meer dan genoeg zijn, maar voor het andere misschien veel te weinig. Dus je moet goed uitleggen aan de juristen wat precies de betekenis is, want het is een belangrijk aspect wat in automatiseringscontracten wordt opgenomen.
(Outro met abstracte beelden en korte eindtune.)
(In beeld verschijnt de tekst:
microlearnings
Juridische kwesties)
(Het laatste beeld bevat het logo van de Rijksoverheid met daaronder de tekst:
Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO))