Bruikbaarheid van apparaten en systemen
Het belang van het testen met gebruikers wordt onderstreept met een aantal voorbeelden van ontoegankelijke apparaten en systemen.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Microlearnings Toegankelijkheid
*Mark komt aanlopen met een blindengeleidehond*
MADELON VAN DE WATER - UX-RESEARCHER, LOGIUS:
Goedemorgen.
MARK SCHOLTEN - ICT-ADVISEUR, SSC-ICT:
Goeiemorgen. Zou u voor mij een koffie zwart willen kiezen? Ik kan dat apparaat niet bedienen, want ze hebben tegenwoordig allemaal van die touchscreens.
MADELON VAN DE WATER:
O. Ja. O, dat is best onhandig inderdaad. Ja, natuurlijk. Ja. Dat ga ik voor je pakken. Ja.
Maar daar zul je ook wel met andere dingen tegenaan lopen.
MARK SCHOLTEN:
Nou, ik merk het hier in dit gebouw, dat ze nog van die liften met die drukknopjes hebben,
maar je ziet steeds meer van die gebouwen, die liften met die centrale bedieningspanelen waarbij je dan ook zo’n touchscreen moet bedienen. Ja, dan ben ik ook weer afhankelijk
van anderen die de lift voor mij bedienen.
MADELON VAN DE WATER:
Ja, ja.
MARK SCHOLTEN:
Trouwens, jij werkte bij Logius, hoorde ik? Heb je ook met DigiD te maken?
MADELON VAN DE WATER:
Ja, klopt. Jazeker, ja. Ja, want ik werk dus als UX-researcher bij Logius, waar dus inderdaad DigiD, maar ook MijnOverheid onder andere gemaakt wordt. En ik doe als onderzoeker
allerlei verschillende testen met mensen, maar ook met blinde en slechtziende gebruikers.
MARK SCHOLTEN:
Ah, dat is wel interessant. Maar zijn er dan specifieke dingen waar je dan naar kijkt ook?
MADELON VAN DE WATER:
Jazeker. Ja, want dat ging bijvoorbeeld om het invullen van een formulier. Dat er, als dat niet goed ging, een melding in beeld kwam en dat werd door de voorleessoftware gewoon niet goed opgepakt. Maar dat is inmiddels veranderd gelukkig.
MARK SCHOLTEN:
Oké, en werk je ook aan die app, die mobiele app voor de iPhone die ik dan heb?
MADELON VAN DE WATER:
De DigiD-app, bedoel je?
MARK SCHOLTEN:
Ja.
MADELON VAN DE WATER:
Ja, zeker. Ja, want bij een onderzoek dat we daarvoor deden, kwamen we er bijvoorbeeld achter, dan moet je de koppelcode invoeren, die bestaat uit een aantal letters, en het was blijkbaar ook best verwarrend of dat nou hoofdletters of kleine letters moesten zijn. Dus dat hebben we ook aangepast.
MARK SCHOLTEN:
Oké. Daar ben ik wel heel blij mee, want m'n voice-over op m'n iPhone spreekt dat wel uit, maar dan kan ik nooit horen of het kleine of hoofdletters zijn. Dus dat is heel handig dat het alleen maar hoofdletters zijn.
MADELON VAN DE WATER:
Ja, zeker, ja. En eigenlijk zijn dat echt dingen waar je achter komt als je het gewoon echt met de gebruikers test. Dus het is en blijft gewoon heel belangrijk om dat te doen.
MARK SCHOLTEN:
Daar ben ik ook heel blij mee. Eigenlijk zouden dat veel meer partijen ook moeten doen, vind ik. Zeker ook die combinatie tussen veiligheid, toegankelijkheid en gebruiksgemak. Dat zie je trouwens ook hier in die fysieke wereld. Dat is wel grappig, want voor de veiligheid worden die draaideuren ook steeds smaller. Er kan nog maar één persoon doorheen, maar daar kan ik dus met m'n hond niet doorheen. Dus ik moet altijd weer alternatieve routes proberen te zoeken. Dat valt allemaal niet mee, nog los van: Waar moet ik nou precies m'n pasje tegenaan houden?
MADELON VAN DE WATER:
Ja, zo zie je maar, ook daarin, dat zou echt met de gebruikers getest moeten worden, want meestal zijn het juist de mensen die kunnen zien die het allemaal maken en verzinnen, en als je daar dus geen rekening mee houdt...
MARK SCHOLTEN:
Ja. En trouwens, over die koffieautomaat, eigenlijk moet ik daar ook mee gaan testen. En dan kijken welke automaten wél goed bedienbaar zijn en dan maar hopen natuurlijk dat de automaat die ik kan bedienen wel lekkere koffie geeft, want anders wordt niemand blij.
MADELON VAN DE WATER:
Absoluut. Zeker, ja. O ja, trouwens, jij wilde de koffie zwart hebben, toch?
MARK SCHOLTEN:
Koffie zwart, inderdaad.
MADELON VAN DE WATER:
Is goed, ga ik even voor je pakken dan.
MARK SCHOLTEN:
Graag.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Microlearning Toegankelijkheid
Beeldtekst: Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)