De ontwikkeling van de app van P-Direkt
De uitdagingen en moeilijkheden op het gebied van digitoegankelijkheid bij het ontwikkelen van de P-Direkt app.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Microlearnings Toegankelijkheid
*Leo komt aanlopen met een blindenstok*
RICHARD VAN MIERLO - PRODUCT OWNER APPS, P-DIREKT:
Hé, Leo. Wat leuk jou hier te zien, joh.
LEO DIJK - SENIOR ARBEDSJURIST, UITVOERINGSORGANISATIE BEDRIJFSVOERING RIJK:
Hé, Richard. Hoe is het, joh?
RICHARD VAN MIERLO:
Kom er even gezellig bij. Hoe is het ermee?
LEO DIJK:
Ja, goed. Ik heb net m'n vakantie geboekt.
RICHARD VAN MIERLO:
O, mooi. Waar ga je naartoe?
LEO DIJK:
Ik ga naar Honolulu.
RICHARD VAN MIERLO:
Honolulu. Bofkont.
LEO DIJK:
Ja, twee weekjes. Ja, volgend voorjaar, man. Nu natuurlijk al heel veel zin in.
RICHARD VAN MIERLO:
Ja, dat kan ik me voorstellen.
LEO DIJK:
Maar dan moet ik natuurlijk wel m'n verlof gaan registreren en dat doe ik straks lekker in de app. Met de app gaat dat toch echt wel een stukje makkelijker.
RICHARD VAN MIERLO:
Ja, nou ja, we hebben daar ook een hele reis voor afgelegd hè, Leo? Want dat ging niet vanzelfsprekend.
LEO DIJK:
Dat klopt, maar ik zeg al: Met vereende krachten hebben we die reis met z'n allen doorgemaakt en is het nu gewoon mogelijk dat ik zo meteen lekker even dat ga boeken, hoor.
Je zal wel in een hele nieuwe wereld terechtgekomen zijn met allemaal eisen en dingen.
Natuurlijk sowieso: hoe is het als je het niet ziet, of als je het niet kan horen of een andere beperking hebt? Dat was voor jou natuurlijk helemaal nieuw, denk ik.
RICHARD VAN MIERLO:
Zeker. Drie niveaus: A, dubbel A, triple A, 78 succescriteria. Nee, dat was eigenlijk best een hoop werk. En op een gegeven moment wisten we eigenlijk ook niet meer waar we moesten beginnen. En toen zijn we eigenlijk maar gestart met een training, gegeven door Stichting Accessibility.
LEO DIJK:
Het is niet alleen iets maken, maar natuurlijk ook bij updates en zo moet het ook toegankelijk blijven. En dat is ook wel een zorg, want dan is er een update en dan denk je dat het beter is en dan is het weer minder. Het is heel ingewikkeld, ik weet het.
RICHARD VAN MIERLO:
Ja. Nee, dat klopt. Wat voor ons heel belangrijk was, was eigenlijk gewoon inzicht krijgen in de doelgroep zelf. Want jij bent natuurlijk zelf blind, maar we hebben ook te maken
met kleurenblinden, met dove mensen, dus dat is eigenlijk best een heel palet waar je van tevoren niet zo heel erg aan denkt. En ook welke hulpmiddelen eventueel gebruikt moeten worden.
LEO DIJK:
Dat is ook niet allemaal hetzelfde, natuurlijk. Niet horen is heel wat anders dan niet zien.
Probeer dat maar eens samen te brengen en er allemaal rekening mee te houden. Dat is heel ingewikkeld.
RICHARD VAN MIERLO:
Wat ook wel belangrijk was, was dat ons management het juist heel erg belangrijk vond dat onze nieuwe app ook digitaal toegankelijk was.
LEO DIJK:
Toen kreeg ik natuurlijk ook de uitnodiging van jullie om mee te gaan testen. En dat is zo belangrijk. Betrek dan ook de groep er direct bij. En dat jullie management dat gezegd heeft,
verdient gewoon grote waardering, want dat blijkt in de praktijk te weinig te gebeuren. De werkvloer wil wel, maar het is belangrijk dat in de hele organisatie die toegankelijkheid, het besef daarvan, gewoon groot is.
RICHARD VAN MIERLO:
En ja, we hebben wat kennis tot ons genomen, maar we zaten op een gegeven moment ook in discussies, bijvoorbeeld bij het gebruik van een kalender: Kunnen we dat nou wel
of kunnen we dat nou niet doen? En daar kwam jij eigenlijk ook als een van de testers in beeld, die ons eigenlijk heeft laten zien wat jullie daarmee wel of eventueel niet kunnen. Dat heeft ons natuurlijk een hoop waardevolle feedback opgeleverd om ook ons product voor digitale toegankelijkheid nog beter te maken.
LEO DIJK:
Ja, wat je al zegt, kalenders zijn vaak de lastigste dingen. Dat is ook wat dus op het internet
in het P-Direkt portaal juist ook zo ingewikkeld is. Datums, dat is het lastigste wat er is.
RICHARD VAN MIERLO:
Maar daarom hebben we ook gedacht: Moeten we voor blinde mensen dan iets als alternatief gaan aanbieden, of kunnen ze ook gewoon gebruik blijven maken van de kalender? Dan was het wel leuk om te zien dat jij toch, na toch even zoeken in de kalender, heel makkelijk met de kalender overweg kon.
LEO DIJK:
Je moet het dan ook wel een keer natuurlijk even proberen met elkaar. Het is ook heel goed dat je het dan ook, zal ik maar zeggen, even samen met iemand doet. Nou, daarna gaat het als een tierelier. Dus ik ga zo meteen even snel m'n verlof registreren, hoor.
RICHARD VAN MIERLO:
Nou, dan ben ik wel benieuwd.
LEO DIJK:
Ja.
*Leo pakt z’n telefoon*
STEM UIT TELEFOON:
14 uur 10.
RICHARD VAN MIERLO:
Is ook wel mooi om te zien, Leo, dat ik dus helemaal niet zie wat jij doet.
LEO DIJK:
Nee, hè?
STEM UIT TELEFOON:
...sluiten. Verlofsoort vakantie-uren. Je oude verloftegoed is 149. Deze verlofregistratie kost je 9 uur. Je nieuwe verloftegoed wordt dus... Bevestigen, knop, bevestigen. Verlof geregistreerd.
RICHARD VAN MIERLO:
Nou, Leo, jij kan op vakantie.
LEO DIJK:
Ik ga lekker op vakantie. Hé, ik zie je gauw weer.
RICHARD VAN MIERLO:
Dat is mooi. Stuur je wel een kaartje vanuit Honolulu?
LEO DIJK:
Tuurlijk. Hé, we zien elkaar weer.
RICHARD VAN MIERLO:
Dag, Leo.
LEO DIJK:
Hai, Richard.
RICHARD VAN MIERLO:
Dag.
*Muziek speelt*
Beeldtekst: Microlearnings Toegankelijkheid
Beeldtekst: Deze microlearning is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Leer- en Ontwikkelcampus (LOC) van UBR, de directie CIO Rijk van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Rijksacademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid (RADIO)