Podcasts Digitale Fitheid
Digitale Fitheid is net als mentale en fysieke fitheid iets wat niet vanzelf komt en onderhoud nodig heeft. In deze podcast voeren we gesprekken met mensen die soms wel en soms niet digitaal fit zijn. Je hoort hoe digitale fitheid voor hen werkt en wat ze doen om fit te blijven.
Podcast met Victor Zuydweg
In deze aflevering van de podcast Digitale Fitheid spreekt gastheer Lykle de Vries met Victor Zuydweg. Victor is 1 van de initiatiefnemers en programmanager van de community Gebruiker Centraal. Deze community werkt aan een bruikbare, begrijpelijke en inclusieve Nederlandse overheid. Victor werkt bij ICTU aan dienstverlening en communicatie die meer mensvaardig is. Victor maakt zich druk over het immens grote aantal websites dat de overheid heeft (het zijn er een miljoenmiljard), hij vindt dat digibeten niet bestaan en hij spaart slechte linkteksten.
Luister de podcast met Victor Zuydweg (website Springcast)
Podcast met Marie-José Bonthuis
In deze aflevering van de podcast Digitale Fitheid spreekt gastheer Lykle de Vries met Marie-José Bonthuis, oprichter en eigenaar van Privacy1. Ze bespreken de pijler van digitale hygiëne en de mythes rondom AVG, privacy en security. Marie-José deelt haar ervaringen en inzichten als Functionaris Gegevensbescherming (FG) en legt uit hoe Privacy1 organisaties helpt bij het ontwikkelen en implementeren van beleid voor het omgaan met persoonsgegevens. Ze benadrukt het belang van digitale vaardigheden en informatiebeheer in het kader van privacy. Daarnaast bespreken ze de uitdagingen bij keteninformatisering en de misverstanden rondom privacy en toestemming. Ze sluiten af met het belang van basiskennis van de wet en het evenwicht tussen privacy en security.
Luister de podcast met Marie-José Bonthuis (website Springcast)
Podcast met Danny Mekić
Danny Mekić, een expert op het gebied van technologie, recht en ondernemerschap, deelt zijn inzichten en ervaringen. Ze bespreken onderwerpen zoals digitale hygiëne, dataopslag, digitale identiteit en de impact van technologie op de samenleving. Danny benadrukt het belang van kritisch commentaar en actie om de negatieve gevolgen van technologie te beperken. In deze aflevering spreken we hem over verschillende aspecten van digitale fitheid.
Luister de podcast met Danny Mekić (website Springcast)
Podcast met Arjan Broere
Arjan Broere is master Trainer in Getting Things Done, en ook Streamline Certified. Hij schreef samen met Martijn Aslander en Mark Meinema het boek ‘Ons werk is stuk’. Arjan geeft al 20 jaar trainingen in o.a. Slimmer Werken, en weet dus als geen ander hoe je effectiever kunt werken, door slim met je tijd en informatie om te gaan.
Luister de podcast met Arjan Broere (website Springcast)
Podcast met Marijke Roskam
Marijke Roskam een bekende moderator en politica. Marijke bespreekt hoe ze haar digitale hulpmiddelen en informatie beheert, waarbij ze het belang van organisatie en overzicht benadrukt. Ze vertelt over haar gebruik van Notion en een Samsung tablet om haar werk als moderator en politicus bij te houden. Marijke benadrukt ook het potentieel van tools zoals Slido voor het verbeteren van democratische processen en het vergroten van de betrokkenheid bij het publiek. Tot slot tips voor het verbeteren van digitale fitheid in de samenleving en stelt ze voor om te focussen op collectieve wensen en doelen. Het gesprek benadrukt de noodzaak van voortdurend leren en aanpassen in het digitale tijdperk.
Luister de podcast met Marijke Roskam (website Springcast)
Podcast met Rijn Vogelaar
Rijn Vogelaar is spreker, schrijver en trainer. Hij schrijft boeken over de dynamiek van enthousiasme en geef presentaties, workshops en trainingen. Daarnaast is Rijn Research Director bij Yorizon en doet hij promotieonderzoek naar de dynamiek van enthousiasme aan de Universiteit Leiden. Hij schreef een trilogie over enthousiasme: Flame, FLow, Flow. Rijn weet veel van superconnectors, en van tafeltennis, en is ook actief op zoek naar Digitaal Welzijn.
Luister de podcast met Rijn Vogelaar (website Springcast)
Podcast met Brenno de Winter
Brenno de Winter is een bevlogen expert op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en ICT. Op vijfjarige leeftijd schreef een eerste computerprogramma. Al programmerend kwam hij in contact met de hackerscene. Hij programmeerde, werkte aan kwaliteitssystemen en vooral informatiebeveiliging en privacybescherming. Hij is veel gevraagd expert actief lezingen, ontwikkelen van lesstof en simulaties, geven van trainingen, het ondersteunen van organisaties, het doen van (soms zeer complex) onderzoek en het schrijven van boeken. Brenno de Winter heeft meer dan 2.000 datalekken onderzocht en schreef diverse boeken. Zijn meest recente boek is de ‘Survivalgids voor de Digitale Jungle’.
Podcast met Frank Meeuwsen
Frank Meeuwsen is sinds 2000 betrokken bij de Nederlandse blogosfeer als schrijver van zijn eigen persoonlijke blogs, organisator van weblogmeetings, redactielid bij weblogmagazine About:Blank en organisator van de jaarlijkse weblogawardshow Dutch Bloggies. Frank schreef het boek Bloghelden over de Nederlandse weblog-geschiedenis, en heeft eigenlijk interesse in allerlei nieuwe soorten digitaliteit, zoals sinds een paar jaar ook het Indieweb. Frank is een groot grunge-fan.
Luister de podcast met Frank Meeuwsen
Podcast met Ron Roozendaal
Ron Roozendaal is Kwartiermaker Digitale Samenleving en plaatsvervangend Directeur Generaal Digitalisering. Dat is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Eerder was Ron CIO bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en overzag hij de ontwikkeling van de Coronamelder app, een bijzonder staaltje programmeerwerk, zeker voor een overheid waarvan het algemene beeld lijkt te zijn dat ICT-projecten te groot, te traag en te foutgevoelig zijn.
Luister de podcast met Ron Roozendaal
Podcast met Mustafa Kedilioglu
Mustafa Kedilioglu is op dit moment Afdelingshoofd Programma’s en Regie, Directie Bestuurlijke en Politieke Zaken, Directoraat Generaal Belastingdienst, Ministerie van Financiën. Een hele mond vol. In het verleden deed Mustafa allerlei klussen op het gebied van informatisering binnen de overheid, waaronder de aansturing van meerdere projecten- en programma’s op het gebied van informatiegestuurd werken en de datastrategie bij de Tweede Kamer.
Luister de podcast met Mustafa Kedilioglu
Podcast met Femke Hammer
Femke Hammer werkt als projectleider voor de Alliantie Digitaal Samenleven, een programma van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Ze zet zich in voor een samenleving waarin iedereen mee kan (blijven) doen. Online, of, als dat niet lukt, via een mens van vlees en bloed. Ze is nieuwsgierig naar de invloed van digitale ontwikkelingen op de samenleving en hoe die het leven tegelijkertijd makkelijker, maar ook moeilijker maken. Ze verbaast zich er regelmatig over dat de mens bij digitalisering niet altijd centraal staat.
Luister de podcast met Femke Hammer
Abonneren
Wil je vanzelf alle afleveringen van de Podcast Digitale Fitheid ontvangen? Abonneer je dan op de podcast in je favoriete podcast app. Bijvoorbeeld via één van onderstaande links: