Eén van de manieren om over onderwerpen rondom digitalisering te leren is door het luisteren van een podcast. Het is een leuke manier om, even tussendoor of ter afwisseling van het kijken naar een scherm, te leren van de ervaringen van collega’s of experts.
Waar luisteren?
Je kunt podcast vinden via de RADIO website en op de bekende platforms waaronder Apple Podcasts, Soundcloud en Spotify. Interesse? Hieronder vind je per podcasts de links naar waar ze te beluisteren zijn. Veel luisterplezier
Overzicht podcasts
We zouden het liever niet zo stellen, maar de wereld zit in een existentiële crisis. De technologische ontwikkelingen van deze tijd verstoren alle processen en relaties die we als mensheid hadden ontwikkeld om samen te leven op deze mooie planeet. Het is niet voldoende om in stapjes mee te bewegen. Het roer zal radicaal omgegooid moeten worden. Luister de afleveringen:
Vanuit een grauw Amsterdam en een warm Mollina (Spanje) gaan Charlotte van der Laag en Ferdinand Griesdoorn op onderzoek. Wat maakt dat deze technologische ontwikkelingen zo verstorend werken? Wat is er dan zo intelligent aan kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld? Kunnen alle computers op de schroothoop wanneer quantumtechnologie doorbreekt? En welke rol kan of moet de overheid hier eigenlijk in nemen?
Over Charlotte van der Laag
Charlotte van der Laag is strategisch adviseur bij I-Interim Rijk, onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanuit haar achtergrond in psychologie en antropologie helpt ze organisaties maatschappelijke en complexe vraagstukken te doorgronden en digitale technologie waardevol in te zetten. Zij pleit ervoor om bij de inzet van technologische oplossingen meer aandacht te besteden aan de ‘zachte kant’ van organisaties en maatschappij, zoals cultuur, het gedrag van mensen en normen en waarden. Zo ook in deze podcast. Haar existentiële crisis verdrijft ze het liefst met muziek, sporten en humor. Over crisis gesproken: ze koestert heel stiekem de wens dat Ajax nog kampioen wordt dit seizoen en gelooft dat niets onmogelijk is… Dat belooft wat, voor deze podcast!
Over Ferdinand Griesdoorn
Ferdinand Griesdoorn is senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en richt zich op (digitale) innovatie, quantumtechnologie en kunstmatige intelligentie. Daarnaast is Ferdinand aan het promoveren op het gebied van Responsible Research and Innovation aan de Technische Universiteit Delft, is lid van de programmaraad van de Rijks Innovatie Community, voorzitter van de Quantum Innovatie Hub Rijksoverheid en lid van de raad van reflectie van Het NarrenGilde. Ferdinand is een rasoptimist als het aankomt op technologie en innovatie, een realist als het aankomt op menselijk handelen, en brengt een gevuld potje mee-stribbelen en humoristisch tegenspreken aan tafel. Never waste a good crisis & het lukt of je leert ervan, past in zijn houding, te vuur en te zwaard voor een betere wereld…geen blad voor de mond…en vaak een eigenwijze blik op innovaties…wat belooft dat? Voor deze podcast?
Disclaimer
Dit gesprek werd live opgenomen en niet nabewerkt. Charlotte en Ferdinand werken weliswaar voor de Rijksoverheid, maar spreken niet namens de Rijksoverheid. In voorkomende gevallen betreft het loyale tegenspraak. Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Meningen uit het verleden kunnen zijn aangepast door nieuwe inzichten en kennis.
Digitale fitheid komt niet vanzelf
Digitale fitheid is net als mentale en fysieke fitheid iets wat niet vanzelf komt en onderhoud nodig heeft. In deze podcast voert Lykle de Vries, RADIO, gesprekken met mensen die soms wel en soms niet digitaal fit zijn. Je hoort hoe digitale fitheid voor hen werkt en wat ze doen om fit te blijven.
In de podcastserie Digitale Zaken op tafel bevragen we mensen uit de praktijk van beleid en uitvoering over hun IT-aanpak en de dilemma’s die ze daarbij tegenkomen. En gaan we op zoek naar goede voorbeelden en de lessen om met elkaar te delen. Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) is opgericht om met gezond verstand helder te adviseren over de grote risico’s rond IT. Maar hoe proberen de betrokkenen die risico’s te voorkomen en sneller beoogde effecten te bereiken? En waar en hoe is dat gelukt?
Afleveringen: luisteren, volgen en kijken
Aflevering 3: Bij Rijkswaterstaat blijkt oud niet altijd fout